دستاورد صنعت / بنابر تصمیم دولت دستگاههای اجرایی تا چهار سال آینده بیست درصد از برق مصرفی خود را از انرژیهای تجدیدپذیر تامین خواهند کرد.
همه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون خدمات کشوری از ابتدای سال 1403 موظفند پنج درصد از برق مصرفی خود را از طریق انرژیهای تجدیدپذیر و پاک، تامین و در طول مدت چهار سال تا بیست درصد (سالانه 5 واحد درصد) افزایش دهند.
در راستای اجرای وظایف قانونی وزارت نیرو در زمینه توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک و با هدف اجرای ماده 8 مصوبات شورای عالی انرژی کشور، کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون خدمات کشوری مکلفند سالانه پنج درصد مصرف انرژی الکتریکی خود را تا رسیدن به سهم بیست درصد مصرف سال از طریق انرژیهای تجدیدپذیر و پاک تامین کنند.
به منظور اجرایی شدن مصوبه فوق، رویه اجرایی تأمین حداقل بیست درصد برق مصرفی مشترکان مشمول از طریق انرژیهای تجدیدپذیر و پاک توسط وزیر نیرو ابلاغ شد. مشترکان مشمول از ابتدای سال 1403، پنج درصد از برق مصرفی خود را باید از طریق انرژیهای تجدیدپذیر و پاک تامین و در طول مدت چهار سال تا بیست درصد (سالانه 5 واحد درصد) افزایش دهند. در صورت رعایت نشدن این موضوع، انرژی مازاد مصرفی بر اساس حداکثر نرخ تابلوی برق سبز بورس انرژی در ماه قبل از صدور صورتحساب مشترکان مشمول، در قبض برق این مشترکان محاسبه خواهد شد.
براین اساس تأمین تمام و یا بخشی از برق مصرفی مشترکان مشمول به یکی از روشها شامل ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک با اخذ مجوزهای لازم برای هریک از ساختمانهای مشترکان مشمول و یا به صورت تجمیعی برای چندین ساختمان مشترکان مشمول، خریداری از تابلوی برق سبز، به صورت فیزیکی یا گواهی برق تجدیدپذیر و انعقاد قرارداد دوجانبه با نیروگاه تجدیدپذیر در چارچوب قوانین و مقررات جاری، امکان پذیر است.
بر این اساس دستگاههای اجرایی تا چهار سال آینده 20 درصد از برق مصرفی خود را از انرژیهای تجدیدپذیر تامین خواهند کرد.
انرژیهای تجدیدپذیر تأمین 20درصد برق مصرفی دستگاههای اجرایی
فرشاد مقیمقی معاون وزیر صمت گفت: با برنامهریزیهای صورت گرفته پیشبینی میشود 2178 هکتار از اراضی ملی طی یک برنامه ۲ ساله به ساخت شهرکهای انرژی خورشیدی اختصاص یابد.
وجود برق پایدار در شهرکها، نواحی صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی و همچنین در صنایع بزرگ کشور را از اقدامات اساسی و ضروری در راستای تحقق رشد اقتصادی کشور و نیل به اهداف تعیین شده دانست و خاطرنشان کرد: ایجاد شهرکها و نواحی صنعتی تخصصی انرژی خورشیدی، بستر مورد نیاز برای استقرار واحدهای تولید برق مقیاس کوچک از منابع تجدیدپذیر (انرژی خورشیدی) را فراهم کرده و این سیاست در راستای کمک به تامین بخشی از کسری برق مورد نیاز فعالیتهای صنعتی و معدنی با توجه به چالشها و ناترازی موجود در تولید و مصرف برق در کشور است.
وی ادامه داد: در این مسیر با توجه به مصوبات ابلاغی ریاست محترم جمهوری و انعقاد تفاهمنامه همکاری مشترک با ساتبا به نمایندگی از وزارت نیرو برای ایجاد شهرکها و نواحی صنعتی تخصصی خورشیدی، برنامههای متعددی توسط سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی دنبال میشود که شهرک صنعتی انرژی خورشیدی شال به عنوان اولین شهرک انرژی خورشیدی در استان قزوین و ۵ شهرک صنعتی انرژی خورشیدی در استان کرمان از جمله در شهرستانهای بافت، راین، سیرجان و بردسیر آغاز به کار کرده است.
رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران اضافه کرد: همزمان ایجاد 17 شهرک/ناحیه صنعتی در 4 استان دیگر شامل یزد، کهگیلویه و بویراحمد، آذربایجان شرقی و فارس به تصویب رسیده است که با برنامهریزیهای صورت گرفته پیشبینی میشود 2178 هکتار از اراضی ملی با کاربری ساخت شهرک های انرژی خورشیدی طی برنامه 2 ساله اضافه شود.
وی نحوه همکاری سازمان شهرکهای صنعتی با وزارت نیرو برای ساخت شهرکهای خورشیدی را تشریح و اظهار کرد: برای مشاوره در زمینه ایجاد شهرکهای خورشیدی در مناطق مستعد و هماهنگی برای خرید تضمینی برق تولید شده، تفاهمنامه همکاری بین سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران با سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی ایران مبادله شده که همکاریهای سازمان با وزارت نیرو برای ساخت شهرکهای خورشیدی بر این اساس در دستور کار قرار دارد.
وی با اشاره به اهداف دولت برای ایجاد شهرک های خورشیدی در کشور خاطرنشان کرد: احداث شهرکهای تخصصی خورشیدی در استانها و فراهم کردن زیر ساختهای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر توسط صنایع گام مهمی در رشد تولید و ارتقای کشور خواهد داشت، چرا که تامین برق پایدار در شهرکها و نواحی صنعتی و همچنین صنایع بزرگ کشور میتواند توسط نیروگاههای تجدیدپذیر و با کمک سرمایهگذاران بخش خصوصی و صاحبان صنایع انجام شود.
مقیمی، مهمترین مزیتهای ایجاد شهرک صنعتی تخصصی انرژی خورشیدی را برشمرد و گفت: ایجاد این شهرکها ضمن حفظ محیطزیست و کاهش گازهای گلخانهای از طریق توسعه انرژیهای سبز ، بستر مورد نیاز برای تولید انرژی پاک در مقیاس کوچک را فراهم خواهد کرد. همچنین توسعه تجدیدپذیرها در راستای اهداف کلان دولت و پوشش ناترازی تولید و مصرف برق در کشور (خصوصاً در ماههای گرم و همزمان با اوج بار) را به دنبال خواهد داشت و به عنوان یک منبع پایدار در تامین برق واحدها صنعتی قابل اتکاء خواهد بود.
معاون وزیر صمت با بیان بر اینکه پیگیری تسهیل و همکاریهای مورد نیاز توسط دستگاههای ذیربط برای صدور مجوزهای ساخت نیروگاههای خورشیدی تا حصول نتیجه نهایی در دستور کار سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران قرار دارد، از دستگاههای متولی زمین خواستار شد، باتسریع در واگذاری اراضی ملی مورد نیاز و تسریع در پاسخ به استعلامهای مربوطه و موافقت با ایجاد شهرک ها و نواحی صنعتی تخصصی انرژی خورشیدی، موجبات تسریع و تسهیل در سلسله مراتب استصوابی و متعاقبا ساخت شهرک های صنعتی تخصصی انرژی خورشیدی را فراهم سازند.