دستاورد صنعت / پنلهای خورشیدی همهجا دیده میشوند. طبق برخی آمار به دست آمده، 6 درصد از برق جهان از طریق همین پنلهای خورشیدی حاصل میشود. با این حال، هنوز بهرهبرداری از انرژی خورشیدی در ابتدای راه قرار دارد و میتوان تا بینهایت از آن بهره گرفت. مسیر رشد مهیاست و همه باید از آن بهره بگیرند.
از آن روزی که در آزمایشگاههای اِیتی اند تی از فناوری تبدیل نور خورشید به برق رونمایی شد، هفتاد سال میگذرد. شرکت بل که در حقیقت یک شرکت تلفنی و مخابراتی بود، امید داشت با این ابداع، جایگزینی مناسب برای باتریها معرفی کرده باشد. تصور کنید: با نور هم میشود برق تولید کرد! این ایده به قدری درخشان است که میتوان به آن امید داشت دنیا را به کلی متحول کند. حالا سالها از آن زمان میگذرد و بهرهبرداری از انرژی خورشید وارد مراحل تازه و پیچیدهای شده است. پنلهای خورشیدی همهجا دیده میشوند. طبق برخی آمار به دست آمده، 6 درصد از برق جهان از طریق همین پنلهای خورشیدی حاصل میشود. با این حال، هنوز بهرهبرداری از انرژی خورشیدی در ابتدای راه قرار دارد و میتوان تا بینهایت از آن بهره گرفت. مسیر رشد مهیاست و همه باید از آن بهره بگیرند.
اگر بگوییم انرژی خورشید یک انرژی خارقالعاده و استثنایی است، اغراق نکردهایم. فوقالعاده بودنِ انرژی خورشید، یک حقیقت است. ظرفیت بهرهبرداری از انرژی خورشید تقریبا هر سه سال یک بار، دو برابر میشود. به این ترتیب در هر دهه، شاهد ده برابر شدنِ آن هستیم. به ندرت میتوان رشدی چنین کند را در دیگر صنایع مشاهده کرد. با این سرعت پیشرفت، بعید است همه بتوانند از آن بهرهبرداری کنند و دستشان به آن برسد. با این حال، کارشناسان همچنان به رشد و توسعه انرژی خورشیدی امید دارند و معتقدند که بالاخره روزی میرسد که همه از آن استفاده خواهند کرد.
برخی از کارشناسان میگویند در فاصله 2030 تا 2039، شاهد رشد کمسابقهای در بهرهگیری از انرژی خورشیدی خواهیم بود و بیتردید خورشید به اصلیترین منبع برای تامین برق تبدیل خواهد شد. در فاصله سالهای 2040 تا 2049 هم احتمالا خورشید به بزرگترین منبع تامین انرژی در جهان تبدیل خواهد شد. یکی از مهمترین نکات در مورد انرژی خورشید، کمهزینه بودنِ آن است. در واقع، تولید انرژی از سایر منابع انرژی، با هزینههای بیشتر همراه است.
تصور اینکه رشد انرژی خورشیدی الزاما به کاهش روند تغییرات اقلیمی کمک خواهد کرد، کاملا اشتباه است. در حالیکه انرژی خورشیدی رشد میکند، بهرهگیری از سایر انرژیهای آلاینده هم ادامه خواهد داشت و در نهایت روی وضعیت تغییرات اقلیمی هم اثر منفی خواهد گذاشت. در بسیاری از کشورها همچنان مردم به برق دسترسی ندارند تا چراغی در خانهشان روشن کنند. این مسئله در کشورهای آفریقایی کاملا پررنگ خواهد بود یعنی جایی که میزبان دست کم 600 میلیون نفر از ساکنان زمین است. به این ترتیب لازم است تغییراتی بزرگ در نگرش همه ما ایجاد شود تا شاهد تغییراتی اساسی در جهان باشیم و به سمت بهبود حرکت کنیم.
فراتر از محیط زیست
مدافعان محیط زیست، اصرار زیادی روی بهرهگیری از انرژیهای پاک نظیر انرژی خورشیدی دارند. با این حال، برخی افراد تصور میکنند که این مدافعان به تب دفاع از محیط زیست مبتلا شدهاند و نیازی نیست تا این اندازه نگران باشند. این تصور هم اشتباه است و میتوانند برای آیندگان بحرانساز شود. لازم است که اهالی صنعت انرژی، تمرکز بیشتری روی انرژی خورشیدی بگذارند تا بتوانند ظرفیتهای بالقوه خود را به مرحله عمل برسانند. عظمت انرژی خورشید بسیار زیاد است و هنوز از طرف همه درک نشده است. این همان مسئلهای است که باید به آن توجه داشت.
هدف اهالی صنعت انرژی باید این باشد که از ظرفیتهای بالقوه انرژی خورشیدی نهایت بهره را ببرند. دلیلش هم این است که خورشید برای همه جایزه دارد و جایزهاش، انرژی ارزان است. کسانیکه شاید به صورت عادی هیچوقت نتوانند به برق و انرژیهای دیگر دسترسی پیدا کنند، همیشه از خورشید برخوردار هستند، بهویژه آنها که در کشورهای آفریقایی زندگی میکنند به این منبع انرژی دسترسی دارند. کافی است فناوریهای لازم نظیر پنلهای خورشیدی در اختیارشان قرار بگیرد تا بتوانند بیشترین بهره را از نور خورشید ببرند. این دسترسی، مستلزم این است که فعالان در صنعت انرژی، نسبت به انرژی خورشیدی و توسعه آن، اقبال نشان دهند و برای پیشرفت آن سرمایهگذاری کنند. در روزهای گرم تابستان که خورشید به شدت میتابد، لازم است بر این مسئله تمرکز داشت که میتوان این منبع بیپایان انرژی را مورد بهرهبرداری قرار داد و دست کسانی را به برق و انرژی رساند که در حالت عادی، سالها با این دسترسی فاصله دارند و همه اینها، کاملا ارزان تمام خواهد شد چرا که خورشید انرژیاش را رایگان در اختیار انسانها قرار میدهد.
آینده نگر