حمید چیت چیان وزیر نیرو در همایش بین المللی برق ایران گفت: درحال حاضر کمتر از ۶۰ درصد از هزینههای انجام شده برای تولید برق را از مشترکین دریافت میکنیم به همین دلیل به ازای هر کیلووات ساعت مقادیر قابل توجهی به زیان این صنعت افزوده میشود.
وی با بیان این که برای کاهش در قیمت تمام شده نیرو باید به دنبال تامین منابع ارزان قیمت همچون منابع مالی خارجی باشیم، گفت: قیمت فروش برق به مشترکان به طور متوسط در هر کیلووات ۶۶ تومان است که اختلاف زیاد فروش برق و خرید آن از نیروگاههای تجدیدپذیر به دلیل ترغیب افزایش سهم تولید برق انرژی تجدیدپذیر است.
وی در خصوص تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر، گفت: برای سال جاری ۱۰۰ مگاوات تولید برق از منابع تجدیدپذیر در دستور کار قرار گرفته که این میزان برای سال آینده به ۴۰۰ مگاوات افزایش خواهد یافت.
به گفته وزیر نیرو، در حال حاضر تولید نیروگاههای تجدیدپذیر در تمام جهان کاهش یافته و ایران نیز برای استفاده از این موقعیت سیاستهای تشویقی را برای بخش خصوصی در نظر دارد که از این موارد میت وان به خرید متوسط ۳۷۰ تومانی هر کیلووات برق تجدیدپذیر اشاره کرد.
چیتچیان با اشاره به تامین منابع مالی، گفت: به منظور کاهش قیمت تمام شده باید به دنبال تامین منابع مالی از راههای ارزان قیمت باشیم.
چیتچیان در خصوص دستاوردهای صنعت برق در سه سال گذشته گفت: در ابتدا باید به این نکته توجه کنیم که صنعت برق تحت چه شرایطی به فعالیت خود ادامه داده بود. به طور مثال درحال حاضر این صنعت کمتر از ۶۰ درصد از هزینههای انجام شده برای تولید برق را از مشترکین دریافت میکند به همین خاطر به ازای هر کیلووات ساعت مقادیر قابل توجهی به زیان این صنعت افزوده میشود.
وزیر نیرو با بیان اینکه هزینه انشعابات در حدود هفت درصد تا ۴۴ درصد صورت گرفته دریافت میشود، تاکید کرد: درخصوص هزینه انشعابات در حدود هفت درصد الی ۴۴ درصد از هزینههای صورت گرفته از مصرفکنندگان دریافت میشود تکالیف قانونی برای دریافت مابه التفاوت این هزینهها وجود دارد، با وجود این قوانین وزارت نیرو هزینهای برای جبران این خلأ دریافت نکرده است.
چیتچیان گفت: در سه سال اول خدمات دولت یازدهم ۶۰۰۰ مگاوات ظرفیت جدید به این صنعت اضافه شد که درحدود ۲۰۰۰ مگاوات آن متعلق به پیک مصرف برق سال ۹۴ تا سال ۹۵ بوده است. اجرای جدی طرح ذخیره عملیاتی و کاهش حدود ۳۰۰۰ مگاواتی بار پیک با تلاش بخش توزیع، افزایش ظرفیت تولید برق از امکانات موجود تا سقف ۶۶۰ مگاوات، افزایش ظرفیت استفاده از خطوط انتقال با حفاظت ویژه، کاهش تلفات توزیع از بالای ۱۵ درصد به کمتراز ۱۱ درصد، ارتقاء ظرفیت آمادگی نیروگاهها به ۹۸.۵ درصد از مهم ترین دستاوردهای سالهای اخیر صنعت برق بوده است.
وی با بیان این که در این مدت ۱۰ هزار و ۸۳۰ مگاوات ظرفیت تولید برق در دست اجرا داشته ایم، افزود: این نیروگاهها تمام مراحل مجوز، تامین منابع مالی، بستن قرارداد و فعالیت در سایت را پشت سر گذاشته و مشغول به کار شده است.
چیتچیان در خصوص نیروگاههای گازی گفت: در بخش نیروگاه های گازی نیز افزایش راندمان را داشتهایم، همچنین ظرفیت نصب و بهره برداری نیروگاههای تجدیدپذیر به میزان هفت برابر در سال جاری در مقایسه با سال گذشته افزایش داشته است.
وزیر نیرو با اشاره به وضعیت اقتصاد برق در ایران، بیان کرد: حرکت به سمت منطقی کردن قیمت برق یکی از اقدامات مثبت صورت گرفته تاکنون بوده که این امر کاهش بار بدهیهای غیرمنطقی را به دنبال داشته، گفتنی است در این مدت توانستیم از پرداخت درآمد برق به عنوان پرداخت یارانه نقدی جلوگیری به عمل آوریم.
وی با بیان اینکه الگوهای جدیدی را در صنعت برق تدوین کردهایم، گفت: حرکت به سمت کاهش هزینه تمام شده برق، کاهش تولید آلایندگیها و گازهای گلخانهای، تامین مالی از منابع خارجی، ارتقاء بازدهی نیروگاهها، ایجاد رقابت واقعی و جلوگیری از مهندسی شدن قیمتها، استفاده از منابع تجدیدپذیر، مسطح کردن منحنی گاز و استفاده از DG و CHP از نمونه برنامههای پیش روی این صنعت است.
وی در خصوص آخرین وضعیت منطقیکردن قیمت برق، گفت: براساس قانون هدفمندی یارانهها مصوب سال ۱۳۸۹ و قانون حمایت از صنعت برق مصوب سال ۱۳۹۴ چگونگی حرکت به سمت منطقی کردن قیمت برق و برنامههای مورد نظر مشخص شده است بر همین اساس دولت در نظر دارد تا در برنامه ششم توسعه این موضوع را اجرایی کند.