بازگشت تحریمهای یک طرفه آمریکا بر ایران، چالشهای جدیدی بر صنعت گاز ایران تحمیل نخواهد کرد. در واقع بعد از برجام، واشنگتن تحریم هایش را حذف نکرده و اقتصاد ایران در این دوره همچون قبل از برجام، بیشتر آموخت تا چگونه با این تحریم ها مقابله و آنها را ناکارآمد کند.
نصرت الله سیفی، مدیر عامل سابق شرکت ملی صادرات گاز ایران و سازمان بهینه سازی مصرف سوخت در مصاحبه با ستاد خبری اولین نمایشگاه بین المللی صنعت گاز ایران IRGS 2018 ، ضمن اعلام این مطلب، تصریح کرد: به نظر من، تحریمهای آمریکا هرگز برای ما برداشته نشده و همیشه سرجایشان بودهاند و آمریکا بسیاری از تعهدات بین المللی خود را انجام نداده است.
او ادامه داد: شرکتهای خارجی که بعد از مذاکرات هسته ای 2015 وارد ایران شدند، هیچ کمکی به توسعه ی صنعت نفت و گاز ایران نکردند. یک مثال خوب، شرکت انرژی TOTAL فرانسه است که اخیرا اعلام کرده، ایران را ترک خواهد کرد.
مدیر عامل سابق شرکت ملی صادرات گاز ایران در توضیح راههای مقابله با تهدیدات تحریم گفت: ما باید آنچه را که در دهه های گذشته انجام میدادیم، ادامه دهیم. ما توسعه ی پتروشیمی منطقه ی عسلویه را در سال 1997 آغاز کردیم و موفق به ساخت امکانات، دو برابر بیشتر نسبت به قطر شدیم. اگرچه تحریمها در گذشته چالشهایی را برای ما ایجاد کردند.
این کارشناس انرژی افزود: آنها برای جلوگیری از مقابله ی ما با تحریم ها و گذر از آنها، تلاش میکنند و ما باید روشهای جدیدی برای این کار پیدا کنیم. ما باید با کشورها مذاکره کنیم و به آنها نشان دهیم که همکاری با ما برای آنها مزایای واقعی دارد. دولتهای خارجی و اعضای جامعه ی بین المللی، ملزم به اطاعت و تبعیت از دستورات تحمیلی آمریکا نیستند و در صورت تمایل همکاری خود را با ایران ادامه خواهند داد.
سیفی گفت: ما مزایای بسیاری در بازار گاز داریم که شامل شبکه خطوط لوله وسیعی است که به ما این اجازه را میدهد که گاز را به مناطق دور انتقال دهیم. بسیاری از کشورها تمایل دارند که در راستای تمایلات خود اقدام کنند و لزوما به تحریمهای آمریکا توجهی ندارند.
نصرت الله سیفی :من بر این باورم که این نمایشگاه میتواند به توسعه ی صنعت گاز ایران کمک کند
ایران نیازی به رقابت با روسیه ندارد/ در موضوع گاز، ایران قلب منطقه است
سیفی در پاسخ به این سوال که روسیه نمایشگاه سالانه و تخصصی گاز به نام ROS-GAS-EXPO را 25 سال است که برگزار میکند، آیا نمایشگاه صنعت گاز ایران میتواند مزیتی رقابتی نسبت به آن نمایشگاه داشته باشد؟ توضیح داد: من فکر میکنم ایران نیازی به رقابت با روسیه ندارد. کشور ما، موقعیت جغرافیایی راهبردی دارد که مزیت بزرگی است. 3 کشور همسایه ی ما روسیه، قطر و ترکمنستان، دارای جایگاه برتر ذخائر گازی بعد از ایران هستند. همچنین بسیاری از همسایگان ما به گاز نیاز دارند. بنابراین در مسئله گاز، ما قلب منطقه هستیم.
مشتریان دور و نزدیک گاز ایران
وی ادامه داد: بازار موجود در ایران بسیار گسترده است. ما به راحتی میتوانیم سهم خود را در بازار جهانی بدست آوریم. ما حتی میتوانیم یک شبکه گاز بینالمللی ایجاد کنیم. ما میتوانیم گاز را به برق تبدیل کنیم و شبکهی برق را تشکیل دهیم. شبکهای که میتواند کشورهایی چون چین، هند و اعضای اکو ECO و حتی برخی از کشورهای مدیترانه را پوشش دهد.
سیفی در ارتباط با سوال ما چگونه میتوانیم سهم خود را در بازار جهانی افزایش دهیم؟ و کدام کشورها میتوانند مشتری بالقوه ما باشند؟، پاسخ داد: در جنوب، عمان، امارات متحده عربی، بحرین و کویت را داریم. آنها متقاضی خرید گاز ما هستند و مذاکراتی در گذشته صورت داده اند. در غرب، عراق، ترکیه، آذربایجان و ارمنستان میتوانند مشتریهای ما باشند. کشورهایی چون افغانستان و پاکستان نیز به منابع گاز ما نیاز دارند.
وی خاطر نشان کرد: علاوه بر همسایگان، کشورهای هند، چین، گرجستان و سوریه و حتی یمن در زمره مشتریان بالقوه ما هستند. ضمن آنکه در قالب LNG میتوانیم، گاز را از راه دور برای کشورهایی مانند کره جنوبی و ژاپن صادر کنیم. ما همچنین میتوانیم به کشورهای دیگر از جمله ترکمنستان این اجازه را بدهیم که از شبکه ی خطوط گسترده ایران برای صادرات گازشان به کشورهای دیگر استفاده کنند.
نمایشگاه صنعت گاز به توسعه این صنعت در کشور کمک می کند
سیفی در پاسخ به دلایل فقدان نمایشگاه گاز در تقویم کشور و مزیت برپائی اولین نمایشگاه بین المللی صنعت گاز ایران اظهار داشت: برگزاری این نمایشگاه، زمینه تعامل و همکاری و کسب منافع را برا ی ایران و دیگر کشورها آماده میکند.
وی ادامه داد: بر این باورم که ترکیبی از عوامل باعث شده که صنعت گاز ایران در سایهی صنعت نفت قرار گیرد.
صنعت نفت ایران 110ساله است اما تنها 50 سال از ظهور و شکل گیری صنعت گاز کشور می گذرد. گاز به عنوان یک منبع انرژی به اندازهی نفت مشهور نبوده است و بسیاری از کشورها حتی زعال سنگ را به گاز ترجیح میدهند.
سیفی در بیان سایر دلایل در اولویت نبودن گاز نظیر نفت، افزود: یکی دیگر از دلایل، این حقیقت است که بهره برداری از منابع انرژی گاز نسبت به نفت سختتر و همچنین فناوریهای مورد نیاز برای استخراج گاز، ذخیره سازی، انتقال و ارسال آن نسبتا پیشرفته بوده است.
شرایط جهانی به نفع گاز در حال تغییر است
این کارشناس ارشد انرژی ایران گفت: اما این شرایط در حال تغییر است. جهان موفق به غلبه بر چالشهای فناورانه شده است. دولتها از ارزش گاز آگاه هستند. گاز، انرژی پاک و از نفت ارزانتر است. افزایش نگرانیها نسبت به گرم شدن زمین نیز میتواند بر ارزش گاز بیفزاید.
سیفی ادامه داد: برآورد شده است که تا سال 2040 ، سهم گاز در سبد انرژی کشورها تا 29درصد افزایش می یابد. این در حالی است که سهم نفت در سطح فعلی باقی خواهد ماند. بنابر این صنعت گاز در سالهای پیش رو از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار خواهد شد.
وی اظهار داشت: بنابر این دلایل است که در سال جاری این نمایشگاه برگزار میشود. من بر این باورم که این نمایشگاه میتواند به توسعه ی صنعت گاز ایران کمک کند. اگرچه ما میتوانستیم این نمایشگاه را زودتر برگزار کنیم.
لازم به ذکر است اولین نمایشگاه صنعت گاز ایران با هدف ارائه توانمندی های ایران در این صنعت، 10 تا 13 شهریور ماه در مرکز نمایشگاه های بین المللی شهر آفتاب برگزار می شود و مدارک نمایشگاهی از طریق سایت gasshow.ir قابل دسترسی و مشاهده است.