ماه آینده مرحلهی اول یکی از بزرگترین پروژههای دولت مراکش یعنی نیروگاه خورشیدی این کشور شروع به کار میکند. مساحت کلی این پروژه از مساحت پایتخت مراکش یعنی شهر رباط نیز بزرگتر خواهد بود.
فاز اول پروژه بزرگ و ملی دولت مراکش به اسم نور ۱ در منطقهی Ouarzazate در نزدیکی شهر رباط ساخته شده. این سایت شامل ۵۰۰ هزار آینه هلالی شکل است که ارتفاع هر کدام از این آینهها به ۱۲ متر میرسد. این آینهها پرتوهای خورشید را در طول روز دنبال و انرژی جذب شده را به وسیلهی سیال انتقالدهندهی گرما با دمایی نزدیک به ۳۹۳ درجه سانتیگراد به مخزن آب منتقل میکنند. بدین ترتیب با کمک توربین بخار و بخار آب ایجاد شده انرژی الکتریسیته تولید میشود.
ظاهرا تا سال ۲۰۲۰ و با کامل شدن این نیروگاه، این سیستم می تواند نصف نیاز انرژی این کشور را برطرف نماید. البته این نیروگاه با اتمام فاز دو و سه آن که تا سال ۲۰۱۷ تمام می شود، می تواند ۵۸۰ مگاوات برق تولید کند که این مقدار برای یک میلیون خانه کافی است.
نیروگاه نور ۱ به تنهایی قادر به تولید ۱۶۰ مگاوات انرژی خواهد بود؛ دولت مراکش تولید ۵۸۰ مگاوات انرژی تا سال ۲۰۲۰ را در سر دارد. بنابراین در این سال انرژیهای تجدید پذیر، تامین حدود ۵۰ درصد از انرژی این کشور را تامین خواهد کرد که برابر با برق میلیونها خانوار مراکشی است. کاهش وابستگی کشور مراکش به واردات انرژی یکی از دلایل اصلی این اقدام از سوی دولتمردان مراکشی به حساب میآید. این کشور در حال حاضر ۹۴ درصد از نیاز داخلی خود را با واردات انرژی رفع میکند. بنابراین با انجام این پروژه کشور مراکش نه تنها به یکی از پیشروان انرژیهای تجدیدپذیر در قارهی آقریقا تبدیل خواهد شد، بلکه میتواند سهم زیادی از انرژی مورد نیاز خود را برای مصرف داخلی نیز تامین کند.
پروژه نور ۱ با ظرفیت ۱۶۰ مگاوات توان از نوع آیینههای سهموی است. این پروژه در استان ورزازات در ۲۰۰ کیلومتری جنوب شهر مراکش در کشور مراکش قرار گرفته است.
نور ۱ توسط تیم مشترکی از شرکتها طراحی و ساخته شده است. کارهای عملیاتی از ماه جون سال ۲۰۱۳ شروع شده است. این نیروگاه دارای سیستم ذخیره انرژی خورشیدی با ۲ تانکر نمک مذاب است که ۳ ساعت ذخیره انرژی را امکانپذیر میکند.
۵۳۰۰۰۰ عدد آیینه سهموی که توسط شرکت FLABEG FE تهیه شدهاند در این نیروگاه کار گذاشته شدهاند و بقیه از شرکتهای دیگر مانند زیمنس و داوترم و غیره تهیه شدهاند.
این درحالی است که نیروگاههای نور ۲ و ۳ نیز با برنده شدن ۲ میلیارد یورو سرمایهگذاری بینالمللی در حال طراحی و پایهگذاری است. عربستان سعودی با به عنوان کارفرمای اصلی این طرح شناخته شده است و طبق برنامهها باید تا سال ۲۰۱۷ انرژی از این نیروگاهها گرفته شود.